Tudnivalók az online jogosítvány hosszabbításhoz- páciens tájékoztató

2019. évi CXVI. törvény értelmében a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat eredményéről szóló igazolást a kiállító orvosnak fel kell tölteni a BM adatbázisába az EESZT használatával. 

 
 

Az online jogosítvány hosszabbítás az Ügyfélkapunk keresztül (KAÜ), azonosítással indítható. Itt kell megtenni az okmány kiállításához szükséges nyilatkozatot arról, hogy igénybe kívánjuk venni az automatikus, hivatalbóli okmánykiállítás lehetőségét és azt is meg kell adni, hogy a kész okmányt milyen címre kérjük majd.

Érdemes megadni a felületen telefonszámot, email címet is, ugyanis a rendszer emberi beavatkozás nélkül maga gyártja le a megújított jogosítványt. Ehhez a rendszer a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból a 3 évnél nem régebbi, személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány kiállításakor készült, a vezetői engedély kiállításához is felhasználható fénykép- és aláírásadatot beszerzi. Ha viszont nincs ilyen 3 évnél nem régebbi okmányunk nyilvántartva a rendszerben, akkor sem akad meg a folyamat, mert értesíteni tudnak minket a megadott emailen, telefonszámon. Az orvosi alkalmassági igazolást NEM kell csatolni, ezt központilag nyilvántartják. A sikeres beküldést követően a visszaigazolás letölthető az oldalról azután pedig folyamatosan nyomon követhető az okmánykiállítási állapota. Amint elkészült a megújult jogosítvány kipostázzák, ez általában 8 napon belül megtörténik.