Riport egészségügyünk aktualitásairól.

A napokban egészségügyi aktualitásokról kérdezett lapja számára Keszán-Dopita Tünde a www.hazipatika.com újságíró-szerkesztője.

23.07.07.

 
Tisztelt Főorvos Úr!
 

......Ha megengedi, néhány kérdést teszek fel Önnek, illetve amennyiben ezeken kívül további meglátásai volnának, megköszönöm, ha megírja számomra.

 
A MOK közelmúltban jelzett, hogy Magyarországon mindösszesen 5 fő 30 év alatti háziorvos található jelenleg. Az aggasztó adat több kérdést is felvet. 
 
  • Milyen jövőkép áll egy fiatal pályakezdő családorvos előtt Ön szerint?
  • Megköszönöm, ha tud számadatokat küldeni azzal kapcsolatban, hogy jelenleg hányan vesznek részt az aktív családorvos képzésben?
  • Ön szerint mi az alapvető különbség a "háziorvos" és a "családorvos" kifejezések között? Ez egyszerűen egy szakpoilitikai döntés következménye, vagy a köznyelvben, az emberek fejében másképp jelenik meg az információ? (pozitívabban)
  • Mit lehetne tenni, hogy szakmailag és elismertség tekintetében kiemeltebb szerepet kapjon az orvosok között a családorvoslás? Értem ez alatt mind a politikai/szabályrendszerbeli változtatásokat, valamint a kommunikációs lehetőségeket. 
  • Vannak-e Ön szerint lelkesítő példák a fiatalok körében, miszerint "van remény"? Láttam a két fiatalembert, akik Önöknél voltak gyakorlaton. Nagyon pozitív visszajelzést adtak! Írok nekik a honlapon látható email címre, bízom benne, hogy szívesen el is mondják a gondolataikat.
  • A hazai tendencia akár a közeli, akár pedig a Nyugat-Európai országokban is hasonló képet mutatnak. Valami alapvetően elromlott a legalapvetőbb orvosi ellátás gyakorlata során? Maga a rendszer rossz? Vagy csábító a szakosodás lehetősége, annak szakmai kihívásai? 
  • És végül: Ön szerint a mesterséges intelligencia térhódítása - főképp a diagnosztika területén - milyen hatással lesz a családorvosi szakterületre?

 

A válaszokat és az interjút a megjelent teljes cikkben a                                                                                                                                                                                                                            https:www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal  címen olvashatják.

Dr Hódi István c. főorvos

2023.08.16.