Újraélesztés (Resuscitació, Basic Life Support, BLS)

A szakszerű  újraélesztési eljárás ismertetése.

Újraélesztés (Resuscitació, Basic Life Support, BLS):

 

A különböző sürgősségi állapotokban kialakuló légzés- és keringésleállással kísért klinikai halálból való eredményes gyógyítás alapfeltétele a minél rövidebb időn belül elkezdett szakszerű újraélesztés, mivel a néhány perc alatt kialakuló súlyos agyi oxygénhiány visszafordíthatatlan agyi és más szervi károsodások létrejöttét eredményezi, melyek ezt követően súlyos maradványtüneteket, tartós kómát vagy halált okoznak.

Az eredményes beavatkozási időfaktor 4-6 percen belül van általában, de mivel több tényező is befolyásolja (hőmérséklet, a beteg általános állapota stb.) ezért a legkisebb esély mellett is meg kell próbálni a BLS alkalmazását.

A Magyar Resuscitációs Társaság az alapszintű újraélesztésre vonatkozóan új therápiás protokolt adott ki, mely a felnőtt és gyermek ellátás során alapelveiben megegyezik, de kivitelezésében különbségek is vannak.

 

Resuscitació felnőtt korban:

- Az újraélesztési eljárások felnőtt beteg esetén a helyszín biztonságos megközelítésével kezdődnek, mivel a segítő személy nem vállalhat aránytalan kockázatot az ellátás során.

Amennyiben a környezet nem biztonságos, előbb a kiváltó okot kell megszüntetni akár szaksegítség igénybevételével is (pl. a környezet áramtalanítása, stb.).

- A beteghez érve hangos megszólítással, testének kíméletes megrázásával kell felmérni a reakciókészséget. Amennyiben a gerincsérülés lehetősége felmerül, a test megrázása vagy bármilyen egyéb mozgatás tilos!

- Ha a beteg nem reagál, ellenőrizni kell a szabad légutak meglétét. Ha a szájban vagy garatban hányadék, egyéb idegentest van, ezt ki kell tisztítani, a műfogsorát ki kell venni, a nyelv hátracsúszását meggátolni.



 

 

Az elsõ teendõ a légutak átjárhatóvá tétele. A szájüregbe került anyagok és a műfogsor eltávolítása.

 

A légzést és keringést kb 10 másodpercig a beteg szája és orra fölé olyan közel hajolva kell vizsgálni, hogy a vizsgáló hallhassa és érezhesse a levegő esetleges áramlását és közben szemével a mellkas emelkedését és süllyedését is ellenőrizhesse.

 



 

 

Kilégzés alatt a segélynyújtó a beteg mellkasa felé fordított fejjel a mellkas mozgását figyeli

A légzés vizsgálata

 

A keringést a nyaki ütőér tapintásával lehet ellenőrizni, de gyakorlatlan vizsgálónak elég ha a légzés meglétét vizsgálja, mivel a légzés leállása a keringés leállásának is indirekt jele!

Amennyiben légzés és keringés nem észlelhető, először haladéktalanul szaksegítség hívását kell eszközölni. (OMSZ – 104)

- Ezt követően a beteget kemény talajon hanyatfektetve 30 mellkaskompressziót - majd az áll hátrahúzása után - 2 befúvást kell végezni.

 



 

 

 

A mellkaskompresszió során az elsősegélyt adó személy karjait egyenesen tartva, kezeit a beteg szegycsontjára keresztben egymásra helyezi és a szegycsontra merőlegesen 100/min sebességgel a mellkast kb. 4-5 cm mélyen lenyomva majd felengedve végez lenyomásokat.

A befúvás végezhető szájból szájba vagy szájból orrba. A befúvás végzése során – a különböző fertőzések elkerülése miatt - javasolt a segítő és a beteg szája illetve orra közé gézlapot vagy zsebkendőt helyezni.

A mellkaskompresszió és befúvás ezt követően 30 : 2 arányban folytatandó a keringés és légzés visszatértéig, a szaksegítség megérkezéséig vagy az elsősegélynyújtó kimerüléséig.

Bizonyos esetekben laikus által is működtethető defibrillátor is rendelkezésre áll.

Ilyenkor, ha a keringésleállás bizonyosan rövid ideje tart, a műszert haladéktalanul fel kell helyezni és a felkínált sokkot alkalmazni.

Ha a keringésleállás bizonytalan vagy hosszabb ideje tart, először kb. 2 percen keresztül – a fentiekben ismertetett módon – mellkaskompressziót és befúvásos lélegeztetést kell alkalmazni, ezt követően lehet csak a sokkot leadni.

 

 

Resuscitáció gyermekkorban:

 

Csecsemő és gyermekkorban resuscitációra leggyakrabban légzőszervi betegségek és balesetek miatt kerül sor.

 

- A beteg gyermeket először enyhe ingerekkel, kiáltással vizsgáljuk.

- Meggyőződünk a szabad légutak meglétéről. Szükség esetén a szájat, garatot kitisztítjuk, majd a fejet és állat hátrahajtva gátoljuk a nyelv hátracsúszását.

Ezt követően vizsgáljuk a légzést.

- Amennyiben légzés és keringés nem észlelhető, akár hangos segélykiáltással is segítséget kérünk, majd 5 befúvást végzünk. Csecsemőknél a befúvást az orrba és szájba egyszerre végezzük, nagyobb gyermekek esetén a szájba való befúvás a hatásosabb.

Ezt követően ellenőrizzük ismét a légzést és keringést.

- Ha a beteg állapota változatlan, 15 mellkaskompressziót majd 2 befúvást végzünk váltakozva. Csecsemőknél a mellkast 2 ujjal vagy egy kézzel komprimáljuk a szegycsont alsó harmadában a mellkas 1/3 mélységéig.

A new EHRAS classification scheme sets out four classes of atrial cardiomyopathies based on histological and pathological findings.