Tájékoztatás a leletek kiadásának változásairól praxisunkban.

2022. június 15-től praxisunkban is áttérünk a papír alapú leletkiadás helyett az EESZT szolgáltatásainak általános használatára.

Utolsó frissítés: 2022.06.12.

Eddigi munkánk során az EESZT-n látható balatonföldvári laboreredményeket és az utóbbi időben a siófoki kórház rtg szakrendelések által az elektronikus rendszerbe feltöltött online leleteket is praxisunkban nyomtattuk ki, mivel papír alapú leletet ezen szolgáltatók nem adtak!

Környezetvédelmi-, jogi-, adatvédelmi és gazdaságossági  okokból praxisunk a továbbiakban a papír alapú-, más szolgáltató által kiadott leletének kiadását megszünteti !

Kérjük pácienseink megértését és együttműködését a változásokhoz.

Ehhez próbálunk tájékoztatót adni az alábbiakban az EESZT rendszer bemutatásával.

 

2017. november 01-n indult hazánkban az állami finanszírozásban működő egészségügyi szolgáltatók bevonásával az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT).

A világszínvonal feletti egészségügyi információs rendszer fokozatosan bővítette és bővíti jelenleg is szolgáltatásait az egészségügyi és a lakossági felhasználók felé.

2020-21-ben a magánegészségügyi ellátók csatlakozásával teljesedett egységessé a rendszer.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) Magyarország egész területén összekapcsolja egymással az összes közfinanszírozott és a magánegészségügyi ellátót – a kórházi-, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást –, a gyógyszertárakat és a lakosságot. Az így megosztott betegadatok pedig elősegítik a gyorsabb, pontosabb diagnózist és a célzottabb terápiát.

Az EESZT Lakossági Portálját (eeszt.gov.hu) – ügyfélkapus azonosítást és TAJ-szám megadását követően- minden magyar egészségbiztosítással és ügyfélkapuval rendelkező személy használhatja!!!

/ Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus azonosító- és ügyfélbeléptető rendszere. Biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel. Ügyfélkapuja bármely természetes személynek lehet állampolgárságtól függetlenül. Nyitása leggyakrabban az okmányirodákban és kormányablakokban történik. /

 

- Az EESZT lakossági portáljának legegyszerűbb elérési módja, a https://eeszt.gov.hu oldal– közvetlen megkeresése.

 

- Az EESZT szolgáltatásait a https://magyarorszag.hu weblap főmenüjéből is elérhetik az érdeklődők. A főmenű jobb oldalán lévő kiemelt tartalmak

között az „EESZT - Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér”-, majd az „Ügyintézés indítása” feliratra kattintva is elérhető a lakossági portál, ahol

ügyfélkapus azonosítás és TAJ-szám megadást követően mindenki ingyenesen juthat saját egészségügyi adataihoz.

Megtekinthetőek, letölthetőek és kinyomtathatóak a közfinanszírozott és a magánegészségügyi ellátók által felírt receptek, kiadott zárójelentések,

laborleletek, teszteredmények és minden az egészségügyi ellátása során készült dokumentum.

 

Az EESZT felületén mindenki nyomon követheti a saját ellátásának menetét, megtekintheti a számára felírt összes receptet, beutalót, és az eProfil adatokat, melyek a reá jellemző soha vagy csak nagyon ritkán változó adatokat összesíti, hogy sürgősségi ellátás esetén minél hamarabb a kezelőorvosa rendelkezésére álljanak ezek. Ezen a felületen bármikor szabályozhatja a digitális önrendelkezés keretén belül, hogy ki férhessen hozzá az adataihoz.

Balatonszárszói praxisunkban az indulása óta a többi egészségügyi szolgáltatóval együtt - nagy mértékben használjuk mi is az EESZT szolgáltatásait:

- ezen keresztül írunk e-receptet a beteg személyes v. telefon ill. online kérése szerint,

- követjük kollégáink recept felírását betegeink számára követjük pácienseink együttműködését a felírt gyógyszerek kiváltásában,

- tájékozódunk a beteg más szolgáltatónál korábban történt ellátási adatairól az általuk az EESZT-re feltöltött adataival / zárójelentések, ambuláns

  lapok, labor-, rtg-, szakrendelések leleteiről /.

- mivel minden betegellátás dokumentálása és ennek elérhetőségének biztosítása minden ellátott

  számára kötelező, mi is feltöltjük ellátásainkat az elektronikus rendszerbe.