Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről.

Tájékoztatóm célja, elkalauzolni Önöket a fizioterápia világába.

Összeállításommal szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy a balatonszárszói fizioterápia részlegen jelenleg milyen kezeléseket áll módomban nyújtani. Remélem, hogy rövid ismertetőmmel segítek Önöknek eligazodni a szakorvosok és háziorvosok által elrendelt fizioterápiás kezelésekkel kapcsolatban.

 

A fizioterápia a gyógyítás legősibb ága. Görög eredetű szó,”füzosz” = természet szóból ered.

A fizioterápia és a fizikoterápia folyamatában szervesen összetartoznak.

A fizikoterápia szűkebb fogalom, mint a fizioterápia. Ugyanakkor a fizioterápia magában foglalja a fizikoterápiát.

A fizioterápia komplex terápia, egyes ágainak aktuális alkalmazása függ a betegségtől és adott esetben egyik vagy másik összetevője válik hangsúlyossá. A betegellátás minden fázisában megtalálható a megelőzéstől a gyógykezelésen át a rehabilitációig.

 

 

Balatonszárszói fizioterápiás részlegen a következő kezelések állnak rendelkezésre:

 

Kezelések galvánáramokkal:

 

Stabil galván kezelés: A galvánáram fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, értágító hatású. Javítja az idegek vezetési képességét, ami érzészavarok és izombénulások esetén fontos, izomtónus-szabályozó hatása van, csonttörés után a csontosodást is elősegíti. Helyi vérbőséget okoz, amely a bőr kipirosodását eredményezi, nem szabad vakarni, viszont kezelés után érdemes egy kis testápolóval bekenni! Pacemaker, protézis esetén az áramot az érintett területen tilos átvezetni, daganatos megbetegedések-áttétek esetében a kezelést tilos felvenni! Kezelési idő: 10 perc.

Kowarschik-féle kezelés: Különleges galvánkezelés. Nagy felületű elektródákkal történik a kezelés, típusos indikációk esetén: - kar-idegfonat gyulladásos fájdalma (brachialgia)- ülőideg gyulladásos fájdalma (ischialgia) combideg gyulladásos eredetű fájdalma (femoralgia) - nyakból kiinduló karideg fájdalom (cervicobrachialgia) - derékból kiinduló ideg fájdalom (lumboischialgia). Kezelési idő: 15-20 perc.

Iontoforézis: Galvánáram segítségével gyógyszereket, szükséges ásványokat juttatunk a bőrön keresztül a szervezetbe. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, kontraktura oldó hatással bír. Leggyakrabban bevitt gyulladáscsökkentők pl. Lidocain, Dionin, Hidrocortison. Kezelési idő: 10 perc, legalább 3x/hét.

 

Kezelések ingeráramokkal:

 

Diadynamikus áramkezelés: Hatásai az áramforma függvényében lehetnek: ödémacsökkentés, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, értágítás, kötőszövet fellazítása, izomstimulálás. Gyógyszert is lehet ezzel a kezelésfajtával a szervezetbe juttatni. Sclerosis multiplex, elmebetegség esetén tilos, pacemaker, visszértágulat, szívelégtelenség esetén körültekintően végezzük a kezelést. Kezelési idő: 10perc, lehetséges naponta ill. másnaponta felvenni a kezelést.

Szelektív ingeráram kezelés: A nem megfelelően működő, gyengült vagy bénult izom regenerációjára, izomerősítésre alkalmas. Elsősorban akut esetekben jó rehabilitációs eszköz, krónikus esetekben, pl. izomsorvadás megakadályozására is alkalmas. Kezelési idő egy területen 10 perc.

TENS: A kezelés elsősorban az idegek stimulációján keresztül éri el gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izomlazító hatását. Akut és krónikus esetekben is jól alkalmazható. Könnyen kezelhető készülék, a beteg saját tulajdonában lévő készülékét otthonában naponta többször is használhatja.

 

Interferencia kezelés: Középfrekvenciás kezelés. Izomstimuláló, görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatású elektromos kezelés. Bármely testtájon alkalmazható. Történhet lap és vákuumelektródákkal. Vákuumos interferencia: az áram jótékony hatását enyhe vákuummal kiegészítve mikromasszázs hatást és fokozott izomellazulást lehet elérni. Kezelési idő: 10 perc.

Ultrahang kezelés: Mikromasszázs hatása fokozza a vérátáramlást, melegíti, lazítja az érintett területet, kitűnő fájdalomcsillapító és izomrelaxáló. Növeli a kezelt terület oxigénellátását, ezáltal javítja a gyógyulási folyamatokat. Kezelési idő egy területen kb. 3-6 perc.

Víz alatti ultrahang: A kéz és a láb kisízületeinek kezelésére szolgál. A víz körülölelve az ízületeket az UH hatását közvetíti azokra a helyekre, melyeket a kezelőfej méreteinél fogva közvetlenül nem tudunk kezelni.

Szonoforézis: Ultrahang segítségével gyógyszert vagy gyulladáscsökkentő anyagot juttatunk az ízületekbe, vagy a mély szövetekbe.

 

Polarizált fény-terápia (Bioptron lámpa): Legfőbb hatásai: fokozza a test regenerációs képességét, ezáltal felgyorsítja a test saját gyógyulási folyamatát, fokozza a mikrokeringést, harmonizálja az anyagcsere folyamatokat, erősíti a szervezet immunrendszerét.

 

Fizioterápiás kezelések után várható eredmények:

 

érintett ízületek /pl. térd, derék, csípő, stb./ fájdalmának csökkentése,

csontanyagcsere kedvező befolyásolása,

mobilizáció, koordináció, állás stabilitás javulása,

mozgástartományok javulása,

feszes izomzat lazítása, a contracturák megelőzése, oldása,

meggyengült izomzat erősítése,

szöveti keringés fokozása,

anyagcsere fokozó hatása,

gyulladás csökkentése,

megújuló folyamatok élénkítése.

 

A fizioterápiás kezelések folyamata:

 

A kezeléseket általában kúraszerűen, kezelési fajtánként egy kezeléssorozatban 10 alkalommal végzem orvosi rendelvényre. A kezelések letelte után a szakorvosi és háziorvosi kontroll vizsgálaton az orvos rendelhet el ismételten fizioterápiás kezeléseket a beteg számára, ha szükségesnek látja. A kezelés megkezdésekor fizioterápiás asszisztensként felvilágosítást nyújtok a betegek számára kiírt kezelésekkel kapcsolatban, megadom a kezelések gyakoriságát és előjegyzem a betegeket a kezelésekre. A betegeket a kiírt kezelések időbeni és eszköz szükségességének megfelelően jegyzem elő. Egy időben általában 2-3 beteg kezelését tudom végrehajtani.

 

 

Tájékoztatást készítette: Dr.Hódiné Májer Ágnes

Balatonszárszó Fizioterápiás Részleg

Közreműködő: Sió-Rehab Bt.

Eng.:sz.:2453-4/2006

ügyvezető: Dr. Hódiné Májer Ágnes

Fizioterápiás asszisztens: Dr. Hódiné Májer Ágnes