Információk az influenza elleni védőoltásról.

Megérkezett rendelőnkbe a -jogszabályok szerint- egyes korosztályok és betegcsoportok számára ingyenes influenza (3FLUART) elleni oltóanyag. Kérje Ön is a védőoltást!

Az influenza magas lázzal, izom és ízületi fájdalmakkal, fejfájással, gyengeséggel járó fertőző betegség. Kórokozója az influenza vírus cseppfertőzéssel terjed, igen fertőzőképes, gyorsan terjed a szervezetben. Szövődménye lehet arcüreggyulladás, középfül gyulladás, heveny bronchitis és a legveszélyesebb szövődmény az akár életveszélyes légzési elégtelenséget is okozó tüdőgyulladás.

 

Ősszel kezdődik az influenza szezonja. Az influenza vírus évről évre változik, így ellene részleges védettséget csak a védőoltás adhat.

Elsősorban az időseknek, krónikus betegeknek, a várandós nőknek, a munkájuk során sok más emberrel kapcsolatba kerülőknek ajánlott a védőoltás.

A védőoltás általában jól tolerálható, kevés mellékhatással jár. Leggyakoribb szövődmény a tűszúrás helyén kialakuló enyhe bőrpír, esetleg hőemelkedés, levertség, allergiás vagy gyomor-bélrendszeri panaszok, mely tünetek rövid időn belül spontán megszűnnek.

 

A hatályos jogszabályok szerint ingyenes védőoltásban az az alábbi csoportokba tartozó személyek részesülhetnek:

- 60 éven felüliek egészségi állapotuktól függetlenül,

- állattartó telepek, baromfi feldolgozók, vágóhidak dolgozói,

- ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozói, ápolást, gondozást nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, egészségügyi intézményekben ápolt személyek,

- cukorbetegek,

- egészségügyi dolgozók,

- egyéb anyagcsere betegségben szenvedők (súlyos elhízás),

- gyermekvállalást tervező nők,

- krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek,

- krónikus májbetegek,

- krónikus vesebetegek,

- migránsokkal kapcsolatba kerülő személyek,

- szív-, érrendszeri betegségben szenvedő személyek

- tartós szalicilát kezelésben részesülő gyermekek és serdülők,

- várandós nők,

- veleszületett, vagy betegség/orvosi kezelés miatt immunhiányos állapotban szenvedő személyek.

 

Terhesség és influenza!

Az anya influenza fertőzése veszélyezteti a magzatot is. Az első trimeszterben történő influenza fertőzés magzati fejlődési rendellenességhez vezethet, a második és harmadik trimeszterben a fertőzés koraszülést okozhat és az újszülött is megbetegedhet, valamint az influenza szövődményei is veszélyeztetik.

A várandós kismama sérülékeny, immunológiai statusza gyengébb az átlagosnál, így járvány idején elsődleges a várandós anyák és újszülöttjeik védelme a fertőzéstől.

Az USA-ban 1995 óta az influenza elleni védőoltási szempontok között szerepel a várandósok oltása. Több millió várandós influenza elleni védőoltása során komoly oltási szövődmény nem jelentkezett, az oltással kapcsolatban nem történt magzati károsodás!

Mivel az újszülött gyermekek számára 6 hónapos kor alatt influenza elleni védőoltás vagy antivirális kezelés nincs, így szintén nagyon fontos a szoptató anyák védőoltása is, mert ebben az életkorban a csecsemők számára az influenza fertőzés ellen védelmet csak az anyatejben átjutó anyai ellenanyagok szolgáltatnak!

 

Forrás: Dr Kulcsár Andrea: Prevenció tudatos családtervezés az influenzajárvány küszöbén. /Magyar családorvosok lapja. 2016. évi 6.szám/