A balatonszárszói felnőtt háziorvosi praxis.

Területi ellátási kötelezettség: Balatonszárszó, Szólád.

Működtető: Siómed Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

Háziorvos: Dr Hódi István Zoltán címzetes főorvos,    

Rendelő: 8624. Balatonszárszó,          Fő u. 48.

Tel: 84/362-778.

Rendelési idő:

Balatonszárszó:

hétfő 8-12 óra,

kedd 10-12 óra,

szerda 10-12 óra és 13-15 óra,

csütörtök 8-12 óra,

péntek 10-12 óra.

Szólád:

kedd 8-10 óra,

péntek 8-10 óra.

 

Praxisba bejelentkezettek számára receptírásra bejelentkezés:

On-line: folyamatosan a honlapon keresztül regisztráció után,

telefonon: munkanapokon 12-13 óra között a 30/302-0247 számon.

 

A felnőtt háziorvosi praxis tevékenysége 2017-ben.

 

Gyógyító-megelőző tevékenség:

A balatonszárszói felnőtt háziorvosi praxisba bejelentkezett személyek száma az előző évekhez képest tovább növekedett, 2017.12.31-n 2026 fő volt.

Nemek szerint: 953 férfi és 1.073 nő.

Az ellátott betegek száma:

2017 év: 18.163 fő,

Rendelőben ellátott esetek száma (bejelentkezett + ambuláns betegek): 17.898,

Praxis betegei: 17.213 eset,

Ambuláns betegek: 685 eset,

Rendelőn kívüli ellátások száma: 265,

Fekvőbeteg gyógyintézetbe utalások száma: 210 fő,

Diagnosztikai szakrendelésre utalások száma: 2.882,

Konzultációs szakrendelésre utalás: 1.021 eset.

Az átlagos napi forgalom 71 - 72 fő.

Megelőző-szűrőtevékenységet a rendelések során folyamatosan végzünk.

Kampány szűrést a Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás keretében működő Egészségfejlesztési iroda szervezésében egy alkalommal-, 2017. decemberében végeztünk. A rendelőnkben lezajlott perifériás verőér betegség szűrésen sajnos csak kevés érdeklődő vett részt.

On-line betegellátási tevékenységet kezdtünk. /Részletek az alábbiakban./

/A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb statisztikája szerint 2015-ben az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom 11 474 fő volt, 2010-ben még 10 994, 2000-ben pedig 9208.

Ha ezt napi, átlagos betegszámra is lebontjuk, akkor 254 munkanap alatt a háziorvosoknak 2015-ben naponta 45 pácienst kellett ellátniuk, miközben a legtöbben 3-4 órát rendeltek.

Ez idő alatt átlagosan 5,3 perc jutott egy emberre./

 

Az ellátásra jelentkező betegeink napi száma nagyjából egyenletes, de ezen belül lényeges változás mutatkozik a helyi-, praxisba bejelentkezett és a területen kívüli ambuláns betegek ellátásának havi megoszlásában.

A bejelentkezett betegeink orvosi ellátásra leginkább az őszi, téli és tavaszi időszakban jelentkez-nek, nyáron csökken a megbetegedések száma. A változások mögött az ezekben a hónapokban jelentkező járványok, védőoltások és az őszi-tavaszi mezőgazdasági munkák miatt kialakuló mozgásszervi panaszok állnak.

Ambuláns betegeink megjelenéseinek száma ezzel ellentétes jellegű. Nyáron főleg júliusban és augusztusban jelentkeznek ellátásra, az év többi hónapjában számuk csökken.

Az ambuláns betegek az utóbbi években elsősorban magyarok. A külföldiek továbbra is leginkább a német nyelvterületről jöttek. Több német és holland betegünk él tartósan Magyarországon, akik megszerezték a magyar betegbiztosítást és bejelentkeztek praxisunkba. Ellátásuk napi szinten ad feladatot számunkra. Újdonság és komoly nehézséget okoz az ambuláns ellátásban a településünkön élő ukrán vendégmunkások ellátása, akikkel a kommunikáció elsősorban oroszul történik.

Bár a napi forgalom nagyjából egyenletes, a nyári hónapokban kissé lelassul az ellátás, mivel az ambuláns betegek esetében nagyobb az adminisztrációs teher és gyakoribb a kétnyelvű /német, angol, orosz/ kommunikáció is.

Oktatás:

Miután balatonszárszói rendelőnket az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ 2015.07.01-től háziorvostan szakirányra 4 évre ismét szakképző hellyé minősítette 2017 év márciusában egy hatodéves medika Budai Viktória töltötte háziorvosi gyakorlatát praxisunkban, majd a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán 2017 évben végzett Dr Bükfa Aletta dolgozott  rezidensként 2018. szeptemberig rendelőnkben.

Az oktatói tevékenység a medikusok esetén időnként kissé lassítja a betegellátást, de a rezidens doktornő munkájával már segítséget jelentett számunkra a betegellátásban.

Betegeink érdeklődéssel, megértéssel és sok találgatással fogadták kollégáinkat.

 

Csatlakozás az EESZT-hez:

2017 évben a jogszabályi előírásoknak megfelelően az országban az elsők között praxisunk is csatlakozott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezette Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), mely az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával egységes kommunikációs teret biztosít a szolgáltatók számára. A csatlakozáshoz előírt informatikai és szakmai feltételek teljesítése a változatlan szintű betegellátás mellett komoly megterhelést jelentett számunkra.

 

 

On-line betegellátás:

Az EESZT és a 2016 évben létrehozott honlapunk, a www.balatonszarszo-orvos.hu segítségével lehetővé vált az on-line betegellátás is területünkön a következők szerint. A praxisba bejelentkezett betegünk regisztrál honlapunkon, majd az oldal üzenő felületéről e-mailban megkéri rendszeresen szedett gyógyszereit, amit másnap 12 óráig felírunk számára és az EESZT segítségével felküldünk az egységes informatikai „felhőbe”.

Ezt követően 12 óra után a betegnek nem kell bejönnie a rendelőbe a receptekért, csak az ország bármelyik gyógyszertárát kell megkeresnie személyi okmányaival és a receptek nélkül is ki tudja váltani gyógyszereit!!!

 

Dr Hódi István c. főorvos,

Siómed Kft .